flygfara..^^

Insåg för ett tag sen mina begränsningar inom heli världen.. och lägger det på hyllan.
Förutom PicooZ förståss.. som flyger så fint här inne..   Heli var alltså inget för mig, och modellen som jag har skall säljas av alternativt bara få stå.  Flygplan är möe enklare :)

Beställde för ett tag sedan lite balsa te mina raketer. och igår kom ägaren till affären på ett privat besök o levererade varorna.  Vi hade ett telefonsamtal på förmiddagen och en liten stund senare vart jag inne på hans sida o kollade lite på hans rea.  Ett komplett el-segelflyg med alla tillbehör , hade han på rea.. 950kr och det var under halva priset.   Tänkte att nåväl är ju inte speciellt dyrt för ett riktigt rc plan.. så jag beställde.
Funderade efteråt om jag skulle ringa o be han ta med det också ifall att. Så slipper man ju postens avgifter.

Men, när han såsmåningom kom hit, hade han med sig både balsa och flygplan. Snacka om service!.
Vi fick en halvtimme-trekvarts pratstund . och han blev mycket imponerad av rakethobbyn.. såpass att han ansökte om medlemskap i Samra och la upp länk från hans sida till vårat forum .  Ännu roligare var också att han mycke väl kunde sponsra mig med lite kraftigare motorer till raketerna, mot att han fick "reklam plats" på raketerna. :)  Wahoo säger jag bara..  vi skall diskutera vidare om hur han tänkt sig. 

I början av April har vi i Samra en träff härnere o ska skjuta lite.. också Ale raketklubb kommer med några medlemmar.. JP Hobbyverkstad (där jag beställde allt. .etc. kommer också).   Fan. .nu börjar det bli roligt.
Han prata också lite löst, om att jag som raketnisse borde få lite rabatt i hans nätaffär ^^  vi får väl se.

mm.  får snart pröva vingarna med flyget.  har inte flugit på nåra år nu. men hållt mig uppdaterad via simulator.    Blir nog bra de här..  Nej.. flyget kommer stanna här med segelplanet, inget annat är just nu inplanerat.  Airsoft pågår ju , samt rakethobbyn o de räcker ett bra tag till.

/K

Färjan snart färdig..



Så.. snart e den färdiger. Har tagit ett antal timmar som sagt. mycke pill o slit..
nu återstår lite slipning/spackling o sen målning. :)
Sen får vi se när den flyger.   Fick modifiera lite lätt ..då original hållaren för färjan på booster tanken, var lite marig.. såg inte ut att vara säker helt enkelt. Med fyra små pinnar, gjorde jag ett fäste som påminner om originalets hållare.. :) och det lär hålla färjan kvar på raketen vid start.  Hoppas jag iaf.. :D

Får se om jag fortsätter med nästa projekt.. som var tänkt Saturn 1 eller Saturn V.. men kanske blir  den ryska färja Buran istället. hmm hmm. .


Söndagen då blåsten slog till..

Varning utfärdad över södra sverige, Orkan på väg mot södra sverige, håll er inomhus. etc etc etc..*BLAAH*,
Detta var de första man såg på  aftonfablens nyhets sida, o HN för den delen osså.  Likaså på tv mm.
O vad bidde det av stormen då?:.  Jodå.. det blåser rätt friskt härnere.  Stod en stund i morse för o se om det blivit nåra stormskador.  Men icke.. träden vajar fram o tillbaka , men hmm.. Gudrun styrka? Nee inte direkt.
Läste iof att ca 40000 saknar El.. men inte jag .. antar att dem grävt ner alla kablar här nere.  :) , men kanske inte i inlandet.  Skall dock inte bege mig ut i skogen o lira iaf, med tanke på att det finns en del rotvältor från förra stormen , känns liksom lite lätt otrevligt .. Men men klass 3 varning på denna lilla blåst? .. pff.

När vi snackar storm, o orkaner så är våra rätt mesiga jämfört med de stora i USA.. (där iof allting är större, bättre, starkare .. jänkarna överdriver lätt ;) ) *hehe*

Nepp. sitter nog inne i dag o fortsätter med konstruktionen av min rymd-färja.
Har kommit relativt långt och det börjar bli färdigt. Men det har inte varit allt för lätt faktiskt.
färjan, noskon, dysor  har fått skäras ut ur vacuum formad plast. vars kvalité inte är den bästa.
Pilligt som fan o man har väl sluntit med kniven ett antal gånger.. till både plastens o fingrarnas förtret.
Men , det börjar iaf likna något nu. o det ser relativt bra ut.   Lite spackel kommer täcka de små skador som finns.   De andra två raketerna från Apogee  , tog inte så lång tid dock.. mer eller mindre "skaka påsen" o hälla ut en färdig raket ;).   Visst de är skit enkla att bygga, men ger inte riktigt samma bygg-glädje som nåt mer avancerat projekt. :)  Sen är det dock lika roligt att se dem flyga hehe.

Mina raketplaner nu är:  Inte skaffa mer raketer på ett tag. Utan spara ihop till antingen en Saturn V eller Saturn 1B från Apogee.  Troligtvis nångång i sommar. 
Försöka få ta om min licens för HPR  , och börja fixa ordning  GSE:t (Ground Equipment System).
Har även nåra raketer som jag tänkt ge bort faktiskt.. det börjar bli en del nu.
Och sist men inte minst:  motorer.. som jag fick nys om att, det gick beställa från Italien för en mkt billig peng. :D  jämfört med roffes är det halva priset eller tom mindre.  Italien skickar gärna gummikrutare till Sverige , via DHL eller nåt liknande. vilket inte kostar en förmögenhet alls.  Roffe begär 1500 kr oavsett antal gummikrutare som skall skickas.. vet inte vad han använder.. men så dyrt blir det inte med DHL eller någ annat företag.  De flesta logisitk företag, tar en ganska låg frakt-kostnad faktiskt. :)  

Kanske snart kan skicka upp den lille svarte saken igen på en G80 ^^ 

Be there :P

Nya pryttlar..

Idag kom äntligen  min Rymdfärja.   Estes har slutat tillverka sin sen länge och den enda jag fann var från Noris-Raketen i tyskland. 65 euro kostade paketet.. men då var också ett paket D7-3 motorer inräknade i priset.  

Nåväl.. har börjat montera raketen och den är något större än Estes varianten . ca 40cm hög . Skyttlen i sig är ca 27cm hög. Men den känns o ser betydligt större ut än min gamla.

Allt skall drivas på en D motor.. och jag passade på att skaffa D7-3 som var rekommenderade.
Nu går det dock att använda Estes D12 ,  skillnaden förutom att de tyska D7 har lägre medel dragkraft , är att dem är 25mm breda, istället för 24mm som Estes.  så en sådan motor lär "rassla" i motoröret. Men det är inget större problem, lite tejp fixar den biten.

Kan lätt säga att skiten är marig.  Noskon o massa detaljer likaså ovandelen av skyttlen , består utav formgjutna tunna plast-skivor , där allt skall skäras ut för hand.  Jag skar ut allt grovt och fick sedan sitta o slipa med sandpapper för hyfsat bra resultat.  Noskonen blev rätt bra faktiskt.. skyttlen något mindre bra.. men lite slipning o ev lite spackel fixar det lätt.

Det som återstår nu är lite småpill,  intrimming av skyttlen o målning. Får se när det blir färdigt, kommer inte stressa igenom bygget direkt.

www.noris-raketen.de   finns massa roligt verkar det som.

En liten notis: Självklart följde tändare med till de tyska motorerna.. men tyskarna verkar inte ha förstått de däringa med eltändare.. o skickade med: Stubin!.. Jesses amalia... uppenbarligen är stubin tändning av motorer tillåtet i tyskland.. säkerligen här också. men problemet är att , så fort man tänt stubinen, så har man ingen som helst möjlighet att avbryta en uppskjutning, ifall att något skulle hända.  Enligt instruktionerna te motorerna, så skall tydligen stubinen brinna mellan 3-6 sekunder.. Den dagen Nasa använder stubin, till sina raketer.. så kanske, kanske jag skall börja med det. Innan dess.. så är elektriskt system att föredra. :P